Lecithin Shaklee Membantu Anda Atasi Masalah

Lecithin bukan sekadar untuk KURUS


Kebiasaan Lechitin di gabungkan dengan set slimming budget. Tetapi sebenarnya ramai tidak tahu Lechitin ni banyak lagi kegunaannya.

Kepentingan Lecithin : Asasnya, lecithin berfungsi sebagai 'pemecah lemak' (fat emulsifier). Lecithin di dapati daripada tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya.
Kandungan Lecithin : Asid Linoleik (essential fatty acid) – amat diperlukan oleh badan. Tapi badan kita tidak boleh menghasilkannya, jadi ia perlu diambil melalui diet harian .
Kolin – satu komponen neurotransmitter.Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf.
Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan.

Kegunaan Lecithin :

PALING UTAMA
Untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids).
* Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol.
* Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).
* Membantu kawal paras triglycerides.
* Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.
* Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.

PENTING UNTUK FUNGSI OTAK

* Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb.
Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari lecithin. Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak adalah terdiri daripada lecithin, manakala 70% lemak di hati (liver) adalah lecitin.UNTUK WARGA EMAS

Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab angin, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh warga emas.
* Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat yang menjadi punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dan sebagainya.

UNTUK PENGHADAMAN

Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman

UNTUK SEL

Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel. Choline & lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh badan kita

UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG)

Fungsi utama lecithin adalah sebagai “Fat Emulsifier “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung. Tapi pastikan anda mengambil Lecitin selepas heavy meal(lunch/dinner). Bukan sebelum makan lunch atau dinner sebab pengambilan vitamin sebelum makan akan meningkatkan enzim metabolik dimana anda akan cepat berasa lapar.SIAPA YANG PERLU AMBIL LECITHIN

#Pesakit DIABETES – mereka tak boleh kekurangan lecithin
#Pesakit BUAH PINGGANG – kolina dalam lecithin meringankan tugas buah pinggang untuk memproses protein
#Penderita KEGUGURAN RAMBUT – memerlukan lecithin kerana kekurangan inositol (komponen dalam lecithin menyebabkan keguguran rambut).
#Pesakit STROK.Orang yang banyak mengambil karbohidrat kerana ia boleh membentuk lemak dalam darah.
#Orang yang mengalami KOLESTEROL TINGGI.
#Orang yang mengalami masalah fokus, terutama koordinasi anggots badan.
#Pelupa.
#Ibu menyusu untuk lancarkan air susu dan merawat bengkak susu.credit to : http://shainahealthshop.blogspot.com/ (my sifu) &  http://www.vitamin4kesihatan.com


* DISCLAIMER This statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Jika berminat untuk mendapatkannya, boleh hubungi kami untuk konsultasi & harga istimewa: :

Vitamin Harian
SID : 1080263 
 PM: https://www.facebook.com/vitaminharian4u 
 Blog: www.vitaminharian.com
 Email: admin@vitaminharian.com 
 Call/SMS/WhatsApp: 012-5315957 / 017-2678902
 COD Area: Ipoh & Batu Gajah