ADVANCED JOINT HEALTH TABLET AJHT SHAKLEE MEEMBANTU MERAWAT ARTHITISApakah itu radang sendi @ Arthritis?

Penyakit Arthritis merupakan suatu penyakit kronik pada sendi-sendi dan juga melibatkan beberapa organ-organ lain

Bahayakah penyakit arthritis ini? 

Sebanyak 1 hingga 3% daripada penduduk seluruh dunia mengalami penyakit radang sendi. Kebarang kaliannya akan meningkat di usia 30 sehingga 50 tahun. Wanita yang belum mengalami putus haid lebih berisiko untuk mendapat penyakit arthritis berbanding kaum lelaki.


Apa Penyebab Arthritis?

Penyebab rheumatoid arthritis masih belum diketahui. Namun, rheumatoid arthritis adalah penyakit autoimun semulajadi sistem kekebalan tubuh tidak beroperasi dengan betul, sehingga sistem kekebalan tubuh menyerang rangkaian sendi yang sihat dan menyebabkan keradangan dan kerosakan sendi. Genetik juga memainkan faktor penyumbang terhadap penyakit arthritis.

                                                      
Apakah Saja Gejala Arthritis?

Bermulaan rheumatoid arthritis membawa kepada keletihan, rasa sakit, kekakuan, sakit, dan rasa sakit dan bengkak pada sendi bilateral terpencil. Rheumatoid arthritis biasanya akan berlaku di tangan, atau kaki dan juga akan mempengaruhi pergelangan tangan, beberapa sendi di tangan. Rheumatoid arthritis juga ditemui di siku, bahu, leher, lutut, pinggul dan pergelangan kaki. Seiring waktu, radang sendi boleh rosak dan menyebabkan ciri-ciri lain seperti benjolan atau nodul di bawah kulit.

Siapa Yang Berisiko Terkena Arthritis?

Rheumatoid arthritis mempengaruhi lebih daripada 2 juta orang Amerika dengan lebih daripada 1 juta wanita berbanding dengan hanya lebih daripada setengah juta orang, Walaupun awal ini umumnya usia pertengahan, lebih umum ditemui pada orang tua. Rheumatoid arthritis juga telah ditemui pada kanak-kanak-kanak dan remaja.

Faktor-faktor risiko osteoarthritis
  • Peningkatan umur
  • Kegemukan :di kedua - dua sendi lutut yang mendapat OA
  • Keturunan:terutamanya OA yang terjadi pada semua sendi.
  • Pergerakan yang keterlaluan.
  • Kecederaan sendi yang teruk:Kepatahan tulang.
  • Koyak pada bahagian meniscus.
  • kerosakan pada ligamen
  • Pekerjaan:OA sendi lutut dikalangan pekerja.
  • OA sendi paha di kalangan petani.

Diagnosis & Perubatan Arthritis


Dalam kes, diagnosis awal dari rheumatoid arthritis dapat mengawal penyakit ini. Rheumatoid arthritis adalah di diagnosis dengan pola gejala, sejarah kesihatan, pemeriksaan fizikal, x-ray dan ujian darah untuk Rheumatoid Factor, yang merupakan antibodi yang ditemui dalam darah 80% orang dewasa dengan Rheumatoid arthritis. Pada waktu ini, ada beberapa ubat yang berkesan untuk rheumatoid arthritis.

AJHT Shaklee sememangnya sesuai untuk orang tua yang mengalami masalah lutut dan sendi. Bawa pulang satu sebagai hadiah untuk orang tersayang hari ini.

credit to : http://shainahealthshop.blogspot.com/ (my sifu)

Jika berminat untuk mendapatkannya, boleh hubungi kami untuk konsultasi & harga istimewa: :

Vitamin Harian
SID : 1080263 
 PM: http://www.facebook.com/messages/Nurrul-Vitamin-Shope 
 Blog: www.vitaminharian.com
 Email: admin@vitaminharian.com 
 Call/SMS/WhatsApp: 012-5315957 / 017-2678902

 COD Area: Ipoh & Batu Gajah